knihovna
Základní a Mateřská škola HODICE
Vítejte!!! Právě se nacházíte na stránkách ZŠ a MŠ Hodice
Dnes je úterý 23.4.2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

ROZLOUČENÍ S páťačkami a PŘIVÍTÁNÍ BUDOUCÍCH PVŇÁČKŮ

Poslední školní den byl velice smutný pro naše šikovná čtyři děvčata: Evičku, Káju, Kamču a Naty. Rozloučili jsme se s nimi velice těžko a bude se nám stýskat.

Kromě krásných vysvědčení, která děti obdržely, dalších ocenění za celých pět let ve škole v Hodicích se děvčata s ostatními rozloučily tancem, který si sami secvičily.

Přivítali jsme Marcelku, naši budoucí prvňačku, která přišla na přivítání. Honzík byl nemocný a teprve na konci srpna jsme se dozvěděli, že do 1. třídy nastoupí ještě Viki.

Všechny děti se zapojily do nacvičování sestavy, kterou všem přítomným předvedli.

VÝLET

Předposlední den školního roku 2022/2023 jsme si udělali pěší výlet mimo školu. Navštívili jsme děti v mateřské škole, pohráli si na školní zahradě a potom jsme se vydali na nádraží v Hodicích. Pan Jiří Holoubek nás provedl "svým královstvím," vypravili jsme vlak směrem Třešť - Telč" a už se těšíme na zítra, kdy dostaneme vysvědčení za zaslouženou práci během školního roku.

Návštěva základní školy v Třešti

Dne 23. 6. 2023 jsme navštívili ZŠ v Třešti. V učebnách informatiky, zeměpisu, přírodopisu a fyziky pro nás byl připraven program.

V učebně informatiky jsme se rozdělili na tři skupinky a každá skupinka šla na jedno stanoviště.

První skupinka šla na stanoviště, kde byla 3D tiskárna a povídali nám o ní různé zajímavosti. Druhá skupinka zkoušela přes počítač roztočit větráček z lega. Třetí skupinka se pokoušela ovládat přes tablet robota z lega.

V učebně zeměpisu bylo téma Vesmír. Ze začátku nám ukázali pokus s výbuchem sopky. Poté jsme šli na různá stanoviště. Mohli jsme si zahrát pexeso, Člověče nezlob se a poskládat si svého mimozemšťana, ufo.

V učebně přírodopisu jsme si vytvořili svoji paletku s rostlinami. Také jsme skládali puzzle, na kterém byla včela. Nakonec jsme se dívali pod mikroskop na dětské vši a mšice.

V učebně fyziky nám děti ukazovaly různé pokusy, které jsme si pak mohli vyzkoušet. Byly tam i pokusy o magnetické síle. Druhá skupina dětí nám ukázala předmět, který vyráběl malé blesky. Byly tam i další zajímavé pokusy.

Bylo to tam krásné a moc se nám tam líbilo.

                                                                           Zapsala Kamila Anderlová a Natálka Biskupová

 

Povídání o včeličkách

Děti v úterý 6. června zažily netradiční besedu s paní Ing. Barborou Dufkovou. Vyprávěla jim o své velké lásce – včelařství. Děti pozorně poslouchaly poutavé vyprávění o včelkách a o všem, co s včelařstvím souvisí. Názorně jim p. Dufková na obrázcích a v prezentaci představila všechny včely, které v úlech jsou, jak včely vyrábějí med a co všechno je potřeba pro včely dělat. Také se děti seznámily s vývojem včel – od vajíček až po královnu. Paní Dufková přivezla na ukázku včelí úl s názornými ukázkami ze života včeliček a ochranné pomůcky, které si děti mohly prohlédnout nebo vyzkoušet. Na závěr si děti mohly vyrobit „svoji“ včeličku z papíru. Paní Dufkové všichni moc děkujeme za poutavé vyprávění o včelách a za výborný med, který děti mlsaly celý týden.

Jaro - pracovní činnosti

V pracovních činnostech se snažíme tvořit, stavět, hrát si a pracovat. S mladšími žáky jsme vyráběli čarodějnice, kytičky pro maminky ke Dni matek a melounové vějíře, se staršími žáky například lapače snů. Stavíme i ze stavebnic a také pracujeme a školním pozemku

DEN DĚTÍ

Na naší škole je Den dětí již tradičně dnem plným her, soutěží a sladkých odměn. Protože tradice je třeba dodržovat, ani letos tomu nebylo jinak. Děti mohly na nejrůznějších stanovištích vyzkoušet svou paměť, přesnost, zručnost, logické myšlení, odvahu a spolupráci v týmu i napříč věkovými kategoriemi, protože starší a zkušenější žáci si pod svá křídla vzali na starost ty mladší. Na závěr soutěžního dopoledne děti „vyzdobily“ chodník před školou.

Stanoviště her

Soutěž ve zpěvu

V pátek 26. května 2023 se ve škole uskutečnila soutěž ve zpěvu. Sice několik dětí chybělo, ale ostatní děti s radostí zazpívaly svoji oblíbenou písničku. Výsledky soutěže viz níže...

výsledky soutěže ve zpěvu

 
 
 
 

Vystoupení dětí

V úterý 9. května jsme pozvali do základní školy maminky a ve středu 10. května 2023 babičky a dašlí hosty, kterých během obou dnů přišlo na vystoupení k svátku "DNE MATEK" opravdu mnoho. Pozvání přijal i pan starosta Ing. Josef Bakaj, který popřál maminkám, babičkám  a všem ostatním všechno nejlepší k svátku. Děti si připravily pásmo básniček s paní učitelkami Lenkou Vašatovou a Dagmar Marešovou. S paní učitelkou Lenkou Vašatovou připravily děti pro své maminky krásná přáníčka a nakreslily "svou" maminku. S paní vychovatelkou Ilonou Dvořákovou děti "vyrobily" z papíru krásné kytičky, které děti rozdaly svým maminkám a babičkám.

Potom děvčata představila celý program nazvaný „O POPELCE,“ který si připravila s paní učitelkou Dagmar Marešovou a paní vychovatelkou Ilonou Dvořákovou. Děvčata Eliška, Kája a Kamilka zahrála na flétničky, pak se k nim ještě připojila Kaťa a společně zazpívaly písničku z pohádek "Popelka" a "Tři oříšky pro Popelku."  Na závěr zahrály Bára, Eliška, Kája, Kamilka a Natálka pohádku „O POPELCE. “ Text pohádky předčítala Eva s Káťou. Celé představení se všem moc líbilo a děti byly odměněny velkým potleskem. Na akci nechybělo "malé pohoštění," které ozdobila paní Ivana Dufkova výbornými kremrolemi, za které jí moc děkujeme.

FOTO úterý 9. 5. 2023

Foto středa 10. 5. 2023

MAMINKY očima dětí

V hodině výtvarné výchovy děti společně s pění učitelkou Lenkou Vašatovou nakreslily "svoje" maminky a ty nám zdobí chodbu školy.

Na celé představení "O POPELCE" jsme také pozvali naše malé kamarády ze školky. Ti za námi do školy přišli ve čtvrtek dopoledne 11. 5. 2023. Také jim i paní učitelkám se vše moc líbilo a na příští sspolečné setkání dětí se těšíme, protože se bude konat ke konci školního roku na zahradě v mateřské škole.

ZUŠ v TŘEŠTI

V pátek 28. 4. 2023 jsme zhlédli vystoupení Tanečního oboru Základní umělecké školy v Třešti.

Žáci v jednotlivých vystoupeních předvedli, co se v hodinách naučili.

Postupně zatančilo všech 70 žáků tohoto oboru. Střídali se mladší žáci se staršími.

Svá absolventská vystoupení si nachystala i děvčata a hodinový program utekl jako voda.

Program "PREVENCE DĚTSKÝCH ÚRAZŮ"

Ve čtvrtek 27. dubna proběhl v naší škole program s názvem „Prevence dětských úrazů.“ Paní lektorka si s dětmi povídala o různých nebezpečích, která na ně číhají nejen venku, ale také doma a ve škole. Všechny děti se aktivně zapojily do besedy, soutěžily ve skupinách, dozvěděly se, jak poskytnout první pomoc a na závěr si vyzkoušely masáž srdce. Zajímavý a hlavně poučný program se všem velmi líbil.

Program Prevence dětských úrazů je určený pro žáky 3. tříd základních škol a realizuje se každoročně již od r. 2010. Cílem programu je snížit množství a závažnost úrazů u dětí a proškolit pedagogy a zaměstnance základních škol v poskytování první pomoci. Náklady na projekt hradí v plném rozsahu Kraj Vysočina, pro školy a žáky jsou tyto aktivity zcela bezplatné.


PLANETÁRIUM

Ve čtvrtek 20. dubna 2023 jsme se školou jeli do Planetária v Českých Budějovicích. Děti byly rozděleny do dvou skupin a každá skupinka měla jiný program. Mladší děti měly připravený program nazvaný "Kde končí nebe" a ti starší šli do kinosálu, kde si povídali různé zajímavosti o planetách a Sluneční soustavě s názvem "Náš vesmírný domov." Zhlédli také vido, jak by to vypadalo, kdyby děti letěly vesmírem. Všem dětem se program moc líbil. 

MÍSTNÍ KNIHOVNA - OTA HOFMAN

Ve středu 19. 4. 2023 jsme navštívili Místní knihovnu. Paní Kalinová si pro nás připravila výukový program o Otu Hofmanovi. Hofman byl prozaik a filmový scenárista, představitel současné literatury a filmu pro mládež. Hofmanovy knihy pro děti a příběhy ze života dnešní mládeže dosáhly velké popularity nejen doma, ale i v cizině. Svědčí o tom překlady do patnácti jazyků a celá řada mezinárodních ocenění. Ota Hofman je scenáristou několika televizních a více než třiceti celovečerních filmů. V moderních pohádkách je dětem dopřáno zažívat neskutečná dobrodružství obvykle za pomoci oživlých předmětů či zvláštních bytostí. Povídali jsme si o některých filmech, které děti více či méně znají. Pan Tau - Seriál o kouzelném pánovi s buřinkou a deštníkem byl populární v celé řadě dalších zemí. Zvláště pak v Německu, které se také podílelo na natáčení. Lucie, postrach ulice či Chobotnice z II. patra. Ve spolupráci s Karlem Kachyňou napsal scénáře k dalším filmům, např. Robinsonka, Malá mořská víla nebo Návštěvníci - patnáctidílné vyprávění o několika mimozemšťanech poznávajících lidský svět. Všem se nám povídání moc líbilo a na závěr děti napsaly věty a nakreslily obrázky, které budou „zakopány“ pod stromem a třeba za 15 let si vzpomenou, co v roce 2023 dělaly.

RECITAČNÍ SOUTĚŽ

13. 4. 2023 proběhla v naší škole Recitační soutěž.

Všichni žáci si připravili pěkné básničky a tak bylo rozhodování těžké.

S vyhlášením výsledků jsme čekali, až se děti po nemoci vrátí zpět do školy.

A jak to dopadlo? Viz níže

 Všechny děti byly za přípravu básničky odměněny jedničkou.

Matematický klokan

V březnu 2023 se konalo školní kolo "Matematického klokana 2023." Matematická soutěž pro všechny? Ano, Matematický klokan je soutěž pro všechny žáky od 2. ročníku základní školy až po maturitu. Že jde o soutěž žáky i učiteli oblíbenou, dokládá počet soutěžících – v celosvětovém měřítku se jejich počet blíží k sedmi milionům, v České republice v loňském roce překročil hranici 400 000 účastníků. A něco navíc? Díky specifickému výběru úloh nabízí Klokan i možnost vyhledávat přemýšlivé děti.

Výsledková listina viz níže...

Matematický klokan 2023 - VÝSLEDKY

 
 
 
 

Dětské dopravní hřiště

V pátek 14. dubna 2023 jsme se podruhé, a v tomto školním roce naposledy, zúčastnili výuky na

Dětském dopravním hřišti v Jihlavě.

Tentokrát na žáky ze 4. a 5. ročníku čekal i závěrečný test, který měl prověřit jejich znalost dopravních značek a předpisů důležitých pro každého cyklistu, schopnost správně řešit jízdu přes křižovatky a chovat se na kole bezpečně.

Nic jsme neponechali náhodě a pilně jsme trénovali i ve škole.

Závěrečný test byl docela těžký, ale všem se podařilo ho úspěšně zvládnout a získat tak průkaz cyklisty.

Jediné, co nám tento den nevyšlo, bylo počasí. Celý den vydatně pršelo a tak jsme nemohli  nasednout na kola a jet.

Budeme netrpělivě vyhlížet to „pravé“ jaro a těšit se na prima jízdu. Tak ať je bezpečná!

BESEDA

"Naše" paní učitelka informatiky p. Ing. Lenka Lančová si připravila pro rodiče, žáky a zájemce besedu o umělé inteligenci. Vysvětlila nám, že používání AI by se brzy mohlo stát téměř samozřejmostí podobně, jako je dnes základní schopnost pracovat s internetem. Pouhým slovním popisem můžete dnes vytvářet obrázky, videa, audia či architektonické návrhy. AI řadí uživatelům fotografie v telefonu podle toho, co na nich je, nebo přepisuje diktovaný text do psané formy. Software ale také umí realistické obrázky tvořit, vymýšlet i vysvětlovat vtipy a celkově se v mnoha ohledech chovat téměř jako člověk. To je několik ukázek, jak IA funguje a další technické vymoženosti nás teprve čekají. Paní Lence Lančové moc děkujeme za profesionální výklad.

Návštěva u hasičů v Hodicích

Ve čtvrtek 13. dubna jsme s dětmi navštívili hasičskou zbrojnici v Hodiicích. Pan Míra Novotný se nás velice ochotně ujal. Děti se podívaly do šaten, garáží, prohlédly si zásahovou techniku a seznámily se s prací hasičů. Někteří si vyzkoušeli hasičské zásahové obleky. Dále nám pak ukázal speciální reflexní oblek proti sálavému teplu. Také se děti dozvěděly, jaký je rozdíl mezi dobrovolným a profesionálním hasičem. Připomněly si i důležitá telefonní čísla, jak se zachovat v případě požáru a jak takové krizové situace řešit a oznámit na tísňovou linku.Na závěr se děti projely hasičským autem za doprovodu houkání sirén a blikání, což se jim líbilo nejvíce. Návštěva se dětem moc líbila, byla velice poučná a zajímavá. Poznaly také, jak je práce hasičů důležitá, zodpovědná, ale i nebezpečná. Za příjemně strávenoé dopoledne moc děkujeme.

BŘEZEN v základní škole

První jarní měsíc jsme přivítali zápichy v podobě sluníček a mráčků, vyráběli jsme stojánky na tužky a záložky do knih, protože březen je měsícem knihy. Také jsme skládali puzzle a stavěli ze stavebnice ROTO. Žákům se moc povedly velikonoční dekorace a obrázky, které teď zdobí naše nástěnky. 

PLETENÍ POMLÁZKY

Komu se nelení, tomu jde pletení a také se proutečky v pomlázku promění.

Velikonoce jsou nejdůležitější křesťanské svátky a pletení pomlázek k nim neodmyslitelně patří.

Velikonoční tradice v naší základní škole dodržujeme pravidelně každý rok. Letos tomu nebylo jinak.

Děti se těšily na pletení pomlázky s panem Jirkou Holoubkem. Díky dlouholeté tradici pletení pomlázek se nám snažil předat aspoň malou část svých zkušeností. Děti pozvaly rodiče i prarodiče a všichni pletli společně. Nakonec si pomlázky ozdobili barevnými mašlemi. Celá akce se vydařila. Musíme uznat, že děti byly velice šikovné a opravdu je to bavilo, což potěšilo všechny, kteří se na tomto projektu podíleli.

 

VESELÉ ZOUBKY

28. 3. 2023 jsme se zapojili do preventivního programu s názvem Veselé zoubky, který je určen žákům prvních tříd. Děti se při práci na interaktivní tabuli dozvěděly mnoho užitečných informací o svých zubech a péči o ně, o potravinách, které zdraví jejich zoubků ohrožují a o důležitosti preventivních prohlídek.

Za odměnu dostaly veselé pracovní listy, samolepky a hodnotné dárkové taštičky.

Nakonec si všechny důležité informace zopakovaly spolu s Hurvínkem v krátké pohádce.

Tak doufejme, že nabyté informace budou využívat a jejich zoubky zůstanou  „veselé”.

Beseda s paní Janou Biskupovou

Ve čtvrtek 23. března 2023 přijala pozvání paní Jana Biskupová do základní školy. V rámci projektu OP JAK jsme pozvaly rodiče, děti a další zájemce na besedu o zdravém stravování a s tím související péči o naše tělo. Všichni zúčastnění se dozvěděli více o našem těle, diagnostice pleti a dalších moc zajímavých věcí. Na závěr nám Naty připravila koktejl z mořských řas, vyzkoušeli jsme si, jaký máme typ pleti a samozřejmě jsme "hřešili" sladkými a slanými dobrůtkami. Moc děkujeme paní Biskupové za příjemně strávené odpoledne. Je škoda, že nepřišlo více rodičů.

POZVÁNKA Zdravé stravování

 
 
 
 

POLICIE ČR - PREVENCE

Naše škola dlouhodobě spolupracuje s Policií ČR v oblasti prevence, proto nás 16. března 2023 navštívil nprap. Lukáš Vondra z krajského ředitelství Kraje Vysočina. První téma dnešního programu mělo název Dítě v bezpečí. Žáci si zopakovali, jak se chovat v různých nepříjemných situacích, do kterých se mohou dostat. Diskutovali o tom, jak si poradí, nebo jak mohou pomoci druhým. Jako pomůcka pro pochopení možného nebezpečí ze setkání s neznámými lidmi posloužilo několik kreslených příběhů, popisujících vybrané typy protiprávního jednání. Druhá část - Tvoje cesta "onlinem" byla zaměřena na možná nebezpečí na sociálních sítích, varovala před komunikací s někým, koho neznáme a také nám objasnila problematiku kyberšikany. 

 

Návštěva dětí - nejen předškoláčků - ve škole

Na začátku března byli předškoláci  pozváni spolu s ostatními dětmi z naší mateřské školy na návštěvu do Základní školy Hodice. Školáci si mladší kamarády rozdělili mezi sebe a provedli je celou školou. Ukázali jim třídy, místnosti družiny, školní jídelnu, počítačovou učebnu a sociální zázemí. Některé děti si ještě rády pohrály se stavebnicí a ostatní si společně zazpívali písničku „Když jsem já sloužil. Za odměnu si děti odnesly pár sladkostí a obrázek se svým jménem a  s logem školy.

 

Plavecký výcvik

Ve čtvrtek, 16. února 2023, jsme ukončili kurz plavání. Ti nejlepší z rozplavby plavali „skutečné závody,“ potom si všichni zahráli několik her ve vodě. Někteří “plaváčci” se přestali bát vody, jiní se zdokonalili  v technice. Jsou ale tací, kteří se vytrvale brání ponoření obličeje do vody. Jisté je, že se všichni  těší na další plavecký kurz v příštím školním roce. Všem se plavání líbilo. Výsledky závodů viz níže

Leden ve škole

Ani v zimě nezahálíme, tvoříme a malujeme. Leden jsme zahájili třemi králi, kteří se dětem moc povedli, malovali jsme zimní krajinu a tvořili noční města. Žáci z pátého, čtvrtého a třetího ročníku společnými silami vyrobili krmítka pro ptáčky, žáci prvního a druhého ročníku modelovali a vyráběli sněhuláky, antistresové míčky a ORIGAMI skákající žabky. 

ZIMNÍ RADOVÁNKY

Na Hromnice 2. února 2023 jela opět jedna polovina žáků školy na plavání do Bazénu v Jihlavě a druhá polovina dětí se radovala ze sněhu. V hodině tělesné výchově si u školy děti postavily krásné sněhuláky, kteří budou o pololetních prázdninách školu "hlídat."

PRVNÍ VYSVĚDČENÍ

Všechno je v životě jednou poprvé. Stejně je to i s vysvědčením. První vysvědčení je vždy důvodem k malé oslavě a velké radosti. Moji prvňáčci urazili kus cesty, z předškoláků se stali školáci se svými povinnostmi, radostmi i starostmi.

Za první pololetí udělali veliké pokroky, všichni se naučili číst velká písmena, počítat do osmi, napsat několik písmenek malé psací abecedy, získali nové poznatky v prvouce a také s radostí zpívali, malovali, vyráběli a cvičili.

Velkým dílem k tomu přispěli i rodiče, kteří se dětem věnují. I ti zaslouží veliké poděkování.

Všem prvňáčkům - Barunce, Markétce a Petříkovi - držím palce i do dalších měsíců, aby byli stejně úspěšní, zvídaví a spokojení jako doposud. Paní učitelka D. Marešová

ADVENT ve škole

Po dobu adventního času jsme si s dětmi povídali o tradicích a zvycích Vánoc, vyráběli  a malovali různá přáníčka, krásné vánoční ozdoby, zpívali koledy a poslední týden před vánočními prázdninami jsme navštívili místní knihovnu a celé předvánoční období jsme zakončili besídkou s pohádkou. Ježíšek nám do školy "nadělil" dárečky a také děti si mezi sebou vyměnili drobné dárečky.

VÁNOČNÍ KNIHOVNA

Před vánočními prázdninami jsme také zavítali do knihovny. paní Kalinová si pro nás připravila vánoční čtení, pohádky a další aktivity. Děti si vyrobily krásné ozdoby, kterými ozdobily stromeček na okně v knihovně. Nechyběl ani přípitek do Nového roku 2023, který byl samozřejmě nealkoholický.

Prosinec

V prosineci jsme ve škole malovali, vyráběli, zpívali ... a hlavně se těšili na Ježíška. Také jsme vyzdobili nástěnky Obecního úřadu v Hodicích

ČERT, MIKULÁŠ A ANDĚL ve škole

V pondělí 5. prosince jsme měli ve škole návštěvu. Z chodby se ozýval velký hluk doprovázený zvoněním. Všichni jsme už věděli, co nás čeká a kdo se objeví. Někteří se začali choulit do bezpečí svých lavic. Netrvalo dlouho a ozvalo se zaklepání. Přišel Mikuláš v doprovodu čerta a anděla. Mikuláš si přinesl „knihu hříchů,“ ze které četl pochvaly, ale někdy i výtky dětem.

Své hříchy si děti mohly vykoupit a zazpívaly písně, zarecitovaly básně a Mikuláš je obdaroval balíčkem se sladkostmi.

Také jsme s čerty počítali, četli si o Mikuláši a čertech, čerty jsme malovali a vyzdobili si obrázky chodbu školy. Nakonec jsme se nazdobili perníčky. Všem dětem se moc povedly.

A přišel i MIKULÁŠ, ČERT A ANDĚL

Dětské dopravní hřiště Jihlava

Ve čtvrtek 24. 11. 2022 jsme se po dlouhé době mohli opět vydat na Dětské dopravní hřiště v Jihlavě. Výuky se zúčastnili žáci 4. a 5. ročníku. V nově opravených prostorách učebny i samotného venkovního hřiště se nám moc líbilo. Nejprve jsme se v učebně seznamovali s pravidly bezpečného provozu pro cyklisty, opakovali jsme dopravní značky a učili jsme se správně řešit křižovatky. Po svačině nám pan učitel půjčil kola a šli jsme si nabyté vědomosti vyzkoušet v praxi. Dostali jsme velkou pochvalu za vytrvalost, s jakou jsme jezdili. Na jaře nás bude čekat druhá část výuky.

Soutěž škol POKOS

15. listopadu 2022 se žáci čtvrtého ročníku zúčastnili branně vědomostní soutěže v Dolní Cerekvi. Své síly změřili ve štafetovém běhu na čas, v počtu sklapovaček a kliků na čas a v přetahování lanem, ve kterém se žákům velice dařilo, zvítězili nad třemi školami ze čtyř. Proběhl také vědomostní kvíz a soutěž v zapamatování vojenské výzbroje. Z celkového počtu pěti škol, jsme se umístili na krásném druhém místě. Žáci dostali pohár, medaile, diplomy, upomínkové předměty a balíček dobrot.

Tuto soutěž organizoval POKOS  Jihlava - PŘÍPRAVA K OBRANĚ STÁTU (Krajské vojenské velitelství Jihlava). 

 

SVATOMARTINSKÉ SETKÁNÍ - VYSTOUPENÍ DĚTÍ

V sobotu 12. 11. 2022 se uskutečnilo "Svatomartinské setkání" občanů Hodic, které děti ze základní školy všem přítomným zpestřily svým vystoupením. Poděkování patří vychovatelce školní družiny p. Iloně Dvořákové za nacvičení pohádky "Tři čuníci" a za velmi zdařilé kulisy - domečky, které vyrobila a paní učitelce Dagmar Marešové, která nacvičila s děvčaty Eliškou, Kamilkou a Karolínkou písničku Tři čuníci a další lidové písničky, které zahrály na flétničky. Pohádku zahráli Honzík, Bára, Eliška a Kristýnka, vypravěče četla děvčata Natálka, Kamilka, Kateřina a Karolínka. Dětem se představení velice zdařilo a všem účastníkům setkání se velice líbilo.

PROJEKT SVATÝ MARTIN

Školní projekty přinášejí žákům nové vědomosti, snaží se u nich rozvíjet kreativitu, schopnost samostatně objevovat nové věci.  Rozvíjí dovednosti v oblasti komunikace a práce ve skupině. To vše využili žáci ve svém vícedenním projektu s názvem Svatý Martin na bílém koni. Začali ve čtvrtek 10. listopadu, kdy se  v hodině českého jazyka seznámili s legendou o svatém Martinovi, pranostikou a začali plnit jednotlivé aktivity  (např. vyplnění křížovky, komiksový příběh, vybarvování obrázku dle textu, přiřazení obrázku k textu, luštili hádanky atd.). V rámci výtvarné výchovy a v pracovních činnostech vytvořili kombinovanou technikou koně sv. Martina.  V hodině matematiky všichni procvičovali násobení, dělení, pamětné sčítání a odčítání a prvňáčci počítání do 5. V pátek se v hodině hudební výchovy naučili některé písničky o Martinovi s využitím interaktivní tabule.

ŘÍJEN VE ŠKOLE

I v měsíci říjnu jsme si vyzdobili školu a nástěnky obecního úřadu pracemi dětí.

Dlabání dýní s rodiči ve škole

V úterý 25. 10. 2022 jsme se sešli s rodiči odpoledne ve škole na tradičním dlabání dýní, abychom zakončili „haloweenské dny.“

Děti dlabaly společně s rodiči dýně a vytvářely z nich krásné podzimní dekorace. Všichni byli velmi kreativní a dýně měly podobu krásných podzimních skřítků, bubáčků a různých zvířátek. Všechny výrobky si zdobily přírodninami jako jsou šípky, větvičky, barevné listí, kaštany a podobně. Vše probíhalo v příjemné atmosféře. Jenom nás mrzí, že letos byla menší účast tvůrců dýňových strašidýlek ovlivněna neúrodou dýní. Velké poděkování patří i Kristýnce a Kátě, které s maminkou dětem upekly výborné strašidelné prsty a také celé rodině Markétky, kteří dětem zase strašidelně vyzdobili jednohubky. Tak se zase budeme těšit na příští rok.

POZVÁNKA pro rodiče

 
 
 
 

HALLOWEEN ve škole

V Čechách máme svátek Všech svatých, v anglosaských zemích Halloween.

Halloween rozhodně není typicky českým svátkem, ale v posledních letech se konec října nese právě v duchu halloweenských oslav. Také v Základní škole Hodice jsme se tyto tradice připomněli. Děti mohly přijít do školy v maskách. Masky byly opravdu vydařené, viděli jsme mnoho čarodějnic, duchy, kostlivce i upíra. Paní učitelky předem vyzdobily třídy, chodbu a v několika posledních dnech před podzimními prázdninami jsme si „zpestřili“ výuku. Děti pracovaly jednotlivě i ve skupinkách, soutěžily v různých soutěžích, např. puzzle a domino se strašidly; jako správní čarodějové poznávaly vůně podle čichu a také trénovaly sluch. V českém jazyce, matematice i angličtině četly, počítaly a učily se slovíčka patřící k Halloweenu. V hodinách výtvarné výchovy a pracovních činností děti malovaly různé příšerky a také si vytvořily halloweeny z plastelíny. V hudební výchově si všichni společně s využitím interaktivní tabule zazpívali a zacvičili s Míšou Růžičkovou písničku „Zlobidla“ a „Dýni Klotyldu“ se Zlobidly. Dětem se tyto dny líbily a společně jsme si je všichni užili.

 

PODZIM

S nastupujícím podzimem jsme s dětmi vyráběli, malovali a také vyzdobili naši školu.

PREVENTIVNÍ PROGRAM

Ve čtvrtek 22. 9. 2022 jsme se poprvé v novém školním roce vydali pryč ze školních lavic, abychom se zúčastnili programu s názvem Prevence dětských úrazů, který se konal v hale Základní škole v Třešti. Na šesti stanovištích jsme si povídali o tom, jak předcházet úrazům doma i venku, o první pomoci, ošetření drobného zranění, důležitých telefonních číslech, povídali si s hasiči. Dozvěděli jsme se něco o drogách, vyzkoušeli jsme si „opilecké brýle“. Nejvíc se nám líbilo stanoviště s názvem Úrazy, kde nám paní lektorka namalovala na obličej barvičkou „modřiny“. Snad jsme rodiče při příchodu domů moc nevylekali.

1. září 2022

Slavnostní zahájení probíhalo pro všechny přítomné ve třídě paní učitelky Dagmar Marešové. Ředitelka školy přivítala starostu obce Ing. Josefa Bakaje, který vítá ve škole společně s třídní učitelkou nové prvňáčky, ostatní žáky školy a rodiče. Do 1. třídy nastoupily 4 děti, z toho dvě dívky a dva chlapci. Od 1. září 2022 celkem bude navštěvovat Základní školu v Hodicích 18 žáků. 

ZAHÁJENÍ ŠKOLNÍHO ROKU 2022/2023

 
 
 
 

Základní škola a Mateřská škola Hodice, příspěvková organizace

Hodice 86
589 01 Třešť

IČ: 71 01 05 21
právní forma:
   příspěvková organizace

Základní škola
   567 224 739
   skola@hodice.cz

Školní družina
   567 224 739

Mateřská škola
   567 224 729
   skolka.hodice@seznam.cz

Školní jídelna
   567 224 729

Doporučujeme
FOTOGALERIE
vstupte
edited by n.e.s.p.i.