knihovna
Základní a Mateřská škola HODICE
Vítejte!!! Právě se nacházíte na stránkách ZŠ a MŠ Hodice
Dnes je sobota 27.4.2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Návštěva knihovny v červnu

Na naše poslední setkání (v tomto školním roce) si paní Kalinová připravila hru JEDNÍM SLOVEM. Pro děti byla neznámá, ale rychle pochopily pravidla a hra je moc bavila. Někdo si ještě stihl pomocí tečkování ozdobit kytičky nebo záložky. A na závěr se žáci rozdělili do tří skupin a utkali se v soutěži TIPNI SI! Za odměnu všichni dostali velice chutné sušenky, které upekla paní Kalinová. Děkujeme.

 

Družina na jaře

S příchodem tolik očekávaného jara trávíme co nejvíce času venku na školním hřišti a na procházkách po vsi a okolí. Vyráběli jsme také tulipány pro maminky a babičky ke Dni matek. Naučili jsme se plést věnečky z pampelišek. A vypracovali jsme osvětový úkol do Recyklohraní s názvem Mokřady a tajemství ztracené vody. 

 

VYHODNOCENÍ soutěže ve ŠD za 2. pololetí

květnová návštěva v knihovně

Na dnešní návštěvu knihovny jsme se moc těšili. Také jsme se zúčastnili v hojném počtu. Jako vždy jsme se věnovali oblíbeným knihám, ale díky krásnému slunečnému počasí si děti mohly při čtení poležet a posedět na terase. Paní Kalinová seznámila žáky s pojmy citace a parafráze. A právě citace někdo využil k ozdobení kytiček, které si potom každý pověsil na stromek před knihovnou. Jiné květy zase ukrývají vzkazy - slova, která se musejí poskládat z písmenek. Děkujeme paní Ivaně Kalinové za příjemně strávené odpoledne. 

 

BŘEZEN ve školní družině

V březnu, měsíci knihy, jsme si povídali o našich oblíbených knihách, četli jsme známé pohádky, podle kterých jsme potom malovali obrázky, podívali jsme se do školní knihovny a  navštívili jsme i místní obecní knihovnu. Na procházkách jsme pozorovali změny v přírodě, v zahrádkách obdivovali první jarní květiny a učili se je poznávat. Žáci si vyzkoušeli techniku zažehlování voskovek, kterou ozdobili květiny. Připravujeme se i na Velikonoce. Malujeme, vyrábíme a hrajeme spoustu her. 

Návštěva v knihovně - DEN a NOC

Den a noc. Víte, co je den a co je noc? Jak dlouhý je den, jak dlouhá je noc? Kolik hodin denně spíte? Takové a další podobné otázky zodpovídali žáci během dnešní návštěvy v úterý 14. března 2023 v knihovně. Dozvěděli se, které zvíře spí nejdéle a které téměř nespí. Také poznávali vesmír, který si nakonec ztvárnili výtvarně. Děkujeme paní Ivaně Kalinové za spoustu zajímavých informací. 

KARNEVAL

I v letošním roce u nás proběhl karneval. Přišla spousta masek, jako například kostlivec, kapitánka lodi, Sněhurka, mumie, beruška, motýlek a i paní policistka si přišla zatančit. A protože nebylo vůbec snadné z tolika krásných kostýmů vybrat ten nej, dostal malou pozornost každý. Děti tančily a soutěžily, mezitím se občerstvovaly dobrotami a také si každý pochutnal na výborném lízátku od paní Dufkové. Velice děkujeme :)

 

Návštěva knihovny v únoru

Tématem dnešní práce bylo srdce. A to nejen srdce z lásky darované, ale i to opravdové. Děti tvořily "výherní losy" pro maminky, tatínky a kamarády, na kterých si obdarovaní seškrábali výhru (např. velkou pusu, umytí nádobí, večeři). Poté jsme shlédli pořad o lidském srdci a odpovídali na kvíz. Nakonec si děti zahrály na okysličenou a odkysličenou krev, srdce a plíce a představovaly, jak krev proudí v našem těle. Děkujeme paní Ivaně Kalinové, že jsme se dozvěděli spoustu zajímavých informací a již se těšíme na příští návštěvu. 

LEDEN 2023 ve školní družině

V lednu si užíváme především sněhovou nadílku. Vytvořili jsme sněhuláky z papíru, učíme se poznávat ptáčky, kterými jsme si vyzdobili družinu, vyrobili jsme "krmítka" z pomerančů a rozvěsili je na stromy v okolí školy. Také jsme vypracovali další osvětový úkol z Recyklohraní s názvem "Najdi ELEKTROSAURA". 

VYHODNOCENÍ SOUTĚŽE ve ŠD - SOKOL

Všechny děti v Základní škole Hodice dostaly 31. 1. 2023 pololetní vysvědčení a také byli ti nejlepší odměněni za plnění úkolů v soutěži ŠD "SOKOL - 160 let založení." Ve 2. pololetí se mohou opět zapojit do soutěže, která bude vyhlášena po pololetních prázdninách.

Knihovna v lednu

V úvodu naší další návštěvy místní knihovny paní Kalinová předčítala z knihy Fimfárum Jana Wericha. Potom se děti rozdělily do dvou skupin a soutěžily s pořadem Ty, Brďo! a v pantomimě se zimní tematikou. Na závěr vystříhaly krásné vločky, které nyní zdobí okno knihovny. Děkujeme paní Ivaně Kalinové za příjemné hravé odpoledne. 

 

Vánoce v knihovně

Během druhé návštěvy si děti prohlédly nové časopisy, které je budou v knihově provázet. Měly čas i pro četbu oblíbených knih, ale nejvíce se těšily na tvoření záložek. Tečkováním si je různě ozdobily a moc se jim to povedlo. Během práce nás provázely koledy a krásná vánoční atmosféra. Děkujeme paní Ivaně Kalinové za příjemně strávené odpoledne. 

PROSINEC ve školní družině

Na začátku prosince jsme společně ozdobili vánoční stromeček ve škole a vyrobili vánoční přáníčka. Při pěkném počasí chodíme na procházky a dovádíme ve sněhu. Malujeme, tvoříme, hrajeme hry a povídáme si o tom, jaké máme vánoční zvyky,  jak se těšíme na Štědrý den a co bychom si přáli najít pod stromečkem. 

ČERT, MIKULÁŠ A ANDĚL v družině

Dnešní odpoledne, pro děti velice významné, jsme uvítali pohádkou O čertíkovi Popletovi.  Potom jsme si povídali o návštěvě Mikuláše, anděla a čerta v rodinách. Pro děti byl připravený kvíz, doplňovačky, hádanky a také omalovánky. Kdo chtěl, mohl si vyrobit a vyzdobit masku čerta

PRVNÍ SNÍH

První sněhová nadílka, kterou si užíváme s družinou, první dovádění ve sněhu a první sněhulák. Poté přišla únava a odpočinek s vánočními příběhy. 

Návštěva dětí školní družiny v knihovně

V letošním školním roce nás při návštěvách místní knihovny bude provázet časopis ABC.  Program byl zahájen čtením zajímavých odborných článků a poté následovala kreativní práce - výzdoba velkých písmen A B C. V závěru již všichni očekávali oblíbenou hru Tipni si! Děkujeme paní Ivaně Kalinové za letošní první spolupráci a již se těšíme na příště. 

Týden se sv. Martinem ve školní družině

Na začátku týdne jsme se seznámili s legendou o svatém Martinovi, tradicemi a symboly, mezi které patří svatomartinská husa, svatomartinské víno a martinské pečivo. Během dalších dnů jsme si přečetli pověst – svatý Martin v Jihlavě (z knihy LIDOVÉ POVĚSTI Z JIHLAVY A OKOLÍ, Karel Polák, 1993), povídali si o svatomartinské jízdě Třeští. Vyrobili pexeso, pomohli jsme Martinovi najít cestu bludištěm ke svému koni, skládali a vybarvovali obrázky sv. Martina a postavili město z dřevěných kostek. Z plastelíny jsme modelovali koníky, podkovy a martinské rohlíčky. Na závěr jsme si ještě připomněli pranostiky a povídali si o změnách počasí. 

ŘÍJEN 2022

Také v říjnu nás provázelo krásné podzimní počasí. Stále jsme sbírali kaštany, hráli fotbal na fotbalovém hřišti, dováděli v listí, tvořili a malovali. Děvčata z pátého ročníku plnila první osvětový úkol do Recyklohraní - Vzkaz (v) láhvi. Vzkaz měl přinášet zprávu o tom, jak s ohledem na životní prostředí máme správně zacházet s plastovými obaly, jak a proč je třídit a jak je to s jejich recyklací. 

 

ZÁŘÍ VE ŠD

Začátek nového školního roku trávíme převážně venku. Babí léto nás láká k procházkám. Při nepříznivém počasí hrajeme hry v kulturním domě. Tvořili jsme postavičky a zvířátka z přírodnin a také jsme navlékali jeřabiny jako korálky.

Základní škola a Mateřská škola Hodice, příspěvková organizace

Hodice 86
589 01 Třešť

IČ: 71 01 05 21
právní forma:
   příspěvková organizace

Základní škola
   567 224 739
   skola@hodice.cz

Školní družina
   567 224 739

Mateřská škola
   567 224 729
   skolka.hodice@seznam.cz

Školní jídelna
   567 224 729

Doporučujeme
FOTOGALERIE
vstupte
edited by n.e.s.p.i.