knihovna
Základní a Mateřská škola HODICE
Vítejte!!! Právě se nacházíte na stránkách ZŠ a MŠ Hodice
Dnes je čtvrtek 2.5.2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

ČARODĚJNICE

Dnešní den, 30. dubna 2024, si děti užívaly v čarodějnickém duchu. První hodinu se „představily“ se svojí básničkou a písničkou. Následovalo opékání vuřtů nad čarodějnickým kotlem a za větrného počasí slet čarodějů a čarodějnic. Potom jsme si společně zahráli na hřišti přehazovanou, zazpívali si písničku „Rej čarodějnic“ a také jsme plnili čarodějné výzvy z matematiky, češtiny a z angličtiny. Čarodějnický den se nám vydařil, počasí nám přálo a podle dětských úsměvů lze usoudit, že všichni byli spokojení.

Vystoupení tanečního oboru ZUŠ Třešť

V pátek 19. 4. 2024 jsme zhlédli absolventské vystoupení tanečního oboru Základní umělecké školy v Třešti. Vystoupení zahájila starší děvčata. Po nich se na pódiu vystřídaly dvě absolventky se svými choreografiemi. Ve druhé části programu nás čekalo ztvárnění příběhu Malého prince se spoustou malých i větších tanečnic v krásných kostýmech. Vystoupení nás potěšilo.

Matematický klokan

V pátek 22. dubna 2024 jsme se zapojili do soutěže "Matematický klokan 2024." Žáci 2. - 5. ročníku přemýšleli, počítali ... Každý žák dostal Diplom nebo Osvědčení o účasti a k tomu ještě drobnou odměnu za snahu. A jaké jsou výsledky? viz níže

ZOO Jihlava - "PodpoVrch"

Poslední den před Velikonocemi jsme navštívili ZOO v Jihlavě. V učebně s názvem Jeskyně na nás čekal program ZOO v krabici II. V pěti barevných krabicích se ukrývaly různé zajímavosti z říše zvířat. V první krabici, popsané písmeny H, byla hadí kůže a povídali jsme si o hadech. Dozvěděli jsme se některé zajímavosti a dokonce jsme si hada, jménem Karel, mohli pohladit. Další krabice ukrývaly zajímavosti o opicích, medvědech, tygrech a papoušcích. Mohli jsme si sáhnout na kůži z medvěda a tygra, zasoutěžit v různých hrách a nakonec jsme dostali za odměnu obrázky zvířat. Návštěvu ZOO jsme zakončili malými nákupy suvenýrů.

PAŠIJOVÝ TÝDEN ve škole

Pašijový týden jsme v pondělí 25. března začali ve škole tradičním pletením pomlázek s panem Jirkou Holoubkem. Některé děti si již postup pamatovaly, další se postupně plést pomlázku učily. Pan Holoubek a ostatní pracovníci školy dětem pomáhali a nakonec si všechny děti ozdobenou pomlázku odnesly domů. Společně si s Jirkou ještě děti z každého ročníku kraslicí ozdobily "obří" pomlázku. Moc děkujeme Jirkovi Holoubkovi, že si na nás udělal čas a trpělivě dětem vysvětloval nejen pletení pomlázek, ale také povyprávěl různé příhody ze života.

VELIKONOČNÍ PROGRAM ve škole

Protože se blíží svátky jara, připravila si paní Zuzana Nováková program pro děti s názvem Příběh Veliké noci. Vyprávěla o událostech svatého týdne v křesťanství a svůj výklad doplnila obrázky i názornými pomůckami. Všichni jsme si povídali o bolesti, smutku, radosti a lásce. Děj tohoto období dostaly děti také jako omalovánky - leporelo a starší žáci si navíc vyplnili pracovní list. Děkujeme za zajímavou besedu.

 

Návštěva dětí z mateřské školy ve škole

Ve čtvrtek 14. března 2024 nás poctili svoji návštěvou starší děti z mateřské školy. Přišly se podívat za bývalými kamarády; prohlédly si třídy, školní družinu, kde si společně pohráli se stavebnicemi a hračkami, v počítačové učebně si děti vyzkoušely „sezení“ a dozvěděly se, jak se notebooky ve škole využívají při učení. Také si prohlédly robota, kterého v informatice programují starší žáci.  Na závěr si děti společně zazpívaly písničku s ukázkou na interaktivní tabuli a žáci ze školy svým kamarádům předali drobné vlastnoručně vyrobené dárky. Od září se s některými malými návštěvníky setkáme ve školních lavicích jako s čerstvými prvňáčky. Budeme se na nové prvňáčky moc těšit. Snad do školních lavic přijdou s úsměvem a odhodláním naučit se číst, psát, počítat a spousty dalších zajímavých věcí o našem velikém světě.  

 

Program "PREVENCE DĚTSKÝCH ÚRAZŮ"

V pondělí 11. března 2024 proběhl na naší škole preventivní program první pomoci. Děti navštívila lektorka z Centra prevence na Vysočině. Žáci se dozvěděli, jaké úrazy je mohou v určitých prostředích potkat. Pozorně poslouchali, zahráli si kvíz ve skupinkách a odpovídali na otázky z kategorií: Řekni proč? Vyjmenuj. Co udělám když? Jak lépe a proč? Na závěr si prakticky vyzkoušeli první pomoc - resuscitaci na ,,Františkovi." Všechno dobře dopadlo a ,,František" byl zachráněn. Program byl velmi zajímavý. Na naší škole patří k tradičním programům a dětem se velmi líbil, a proto se zapojily do výtvarné soutěže, která byla vyhlášena Krajem Vysočina v rámci programu „Prevence dětských úrazů.“

VESELÉ ZOUBKY

V úterý 5. 3. 2024 jsme se zapojili do preventivního programu s názvem Veselé zoubky, který je určen žákům prvních tříd. Děti se při práci na interaktivní tabuli dozvěděly mnoho užitečných informací o svých zubech a péči o ně, o potravinách, které zdraví jejich zoubků ohrožují a o důležitosti preventivních prohlídek. Za odměnu dostaly veselé pracovní listy, samolepky a hodnotné dárkové taštičky. Nakonec si všechny důležité informace zopakovaly spolu s Hurvínkem v krátké pohádce. Tak doufejme, že nabyté informace budou využívat a jejich zoubky zůstanou „veselé”.

VYSTOUPENÍ ZUŠ a TŘEŠŤSKÉ BETLÉMY

V pátek 9. 2. 2024 jsme byli pozváni na vystoupení ZUŠ v Třešti. Těšili jsme se do nových prostor školy a na vystoupení samotné. Jednou z účinkujících byla i naše Eliška. Žáci školy nám představili jednotlivé hudební nástroje. Zahráli nám krásné písničky z pohádek, viděli jsme i taneční vystoupení a pěvecký sbor. Celým programem nás provázeli dva moderátoři a také legrační robot. Po svačině jsme využili čas do odjezdu vlaku a šli se podívat na místní betlémy. Moc je nám líbily výrobky šikovných řezbářů. Obdivovali jsme obrovské množství figurek a jejich rozpohybování. Zajímavé vyprávění o betlémech i soutěžní „bonbónové“ otázky pro nás měl pracovník TIC Třešť Pavel Hájek.

Návštěva školy u pana Radka Polaneckého

Ve středu 31. ledna 2024 paní učitelky rozdaly dětem vysvědčení za 1. pololetí školního roku 2023/2024. Děti dotaly nejen krásné známky, ale i pochvalu a povzbuzení do další práce. Za odměnu jsme s dětmi navštívily království loutek u pana Radka Polaneckého v Hodicích. Povídali jsme si, jak se loutky vyrábí, děti si prohlédly celou expozici překrásných rytířů, čarodějů, draků, zvířátek a dalších postaviček. Všem se "pohádkové království" moc líbilo. 

HODINY INFORMATIKY

V hodinách informatiky se žáci 4.a 5. ročníku s paní učitelkou Ing. Lenkou Lančovou učí programovat a jak se jim práce vydařila, vidíte na fotografiích.

Vánoční besídka ve škole

Poslední den před vánočními prázdninami jsme ve škole  netrpělivě čekali na Ježíška. Nejsprve naši páťáci rozbalovali dárečky, které všem dětem nadělil Ježíšek pod stromeček a potom přišlo vzájemné nadělování mezi dětmi– dárků bylo spousta a všichni z nich měli ohromnou radost. Během dopoledne jsme si zahráli různé společenské hry, malovali obrázky na tabulky, děvčata oblékala panenky a také jsme se podívali na pohádku a zazpívali si koledy. A teď už se těšíme na Ježíška, který určitě přijde i ke všem domů. Do roku 2024 přejeme všem hlavně štěstí, zdraví a spokojenost v soukromém i pracovním životě. 

ADVENT v knihovně

VÁNOČNÍ ČAS. Ve středu 20. 12. 2023 jsme navštívili místní knihovnu. Paní Kalinová pro nás nachystala krásný pořad, ve kterém jsme se vánočně naladili. Po úvodní pohádce jsme se dozvěděli, jak to bylo s Vánocemi dříve, připomněli jsme si některé vánoční zvyky a pověděli jsme si o Vánocích v našich rodinách. Čekalo nás i tvoření. Lili jsme olovo a vytvářeli společně betlém z papíru. Na závěr jsme si popřáli do nového roku a připili výborným likérem. A teď už se opravdu moc těšíme na Ježíška.

Mikuláš, čert a anděl ve škole

V úterý 5. proince přišel do naší školy Mikuláš v bílém rouchu a mitře, s dlouhými vousy a velkou berlou, doprovázen hodným andělem a čertem. S sebou měl pekelně velkou a těžkou "Knihu hříchů." Všichni hříšníci se vykoupili básničkou a společně si zazpívali čertovské písničky. Také slíbili, že už se polepší. Za odměnu děti dostaly pytlíček plný sladkostí a také zdravé sušené zeleniny a ovoce.

Zahájení Adventu

V sobotu 2. prosince jsme se společně sešli před kultturním domem v Hodicích, abychom společně zahájili nejkrásnější svátky v roce - ADVENT. Děti z mateřské školy a žáci základní školy si se svými paní učitelkami připravili pásmo básniček, zimních písní a také vánočních koled. Obec Hodice všem dětem připravila za odměnu balíčky, které všichni dostali od Mikuláše.

Svatomartinské vystoupení dětí v KD Hodice

Děti ze základní školy si s paní učitelkou Dagmar Marešovou připravily program pro starší občany Hodic na "Svatomartinské setkání." Starší děvčata - Eliška, Kateřina, Kája a Kamilka zazpívaly a zahrály na zobcovou flétnu dvě písně z pohádky Popelka. Dále se děti představily s tanečním vystoupením WAKA WAKA This Time For Africa. Mladší dívky Bára, Eliška a Markétka zahrály 2 lidové písničky na flétničky: "Pod naším okýnkem"  a "Černé oči děti jděte spát." Na závěr si připravily Evička, Kája, Kamilka a Natálka ve vlastní choreografii moderní tanec Ice Spice – Karma Taylor Swift. Všem dětem, které se zapojily do nacvičování, patří velké poděkování. Celé vystoupení se moc líbilo a děti byly odměněny velkým potleskem.

 

 

PODĚKOVÁNÍ za splněné úkoly ve školním roce 2023-2024

 
 
 
 

LOGICKÁ OLYMPIÁDA 2023

Logická olympiáda je soutěž pořádaná Mensou České republiky založená na logických úlohách, jejichž řešení vyžaduje samostatný a kreativní přístup. Nerozhodují zde naučené znalosti, ale schopnost samostatného uvažování a pohotového rozhodování. Logická olympiáda je svým pojetím unikátní soutěží, protože se nejedná o znalostní soutěž, ale o soutěž rozvíjející především schopnost samostatného logického uvažování.

Základní kolo soutěže proběhlo v říjnu 2023. Z naší školy se zúčastnilo 7 žáků.

Výsledky - LOGICKÁ OLYMPIÁDA

 
 
 
 

Divadelní představení

Ve středu 1. listopadu 2023 jsme byli pozváni na pohádku "O perníkové chaloupce a nebo Jenom jako!" Pohádka v podání studentů Akademie umění a kultury v Třešti KD Třešť se nám velice líbila. Principem dramatizace této pohádky bylo hraní si na pohádku. Vše se děje "JENOM JAKO", tedy i děje strašidelné a kruté, které se díky tomuto zvolenému principu stávají legrační a hravé. Klasická pohádka o Jeníčkovi a Mařence, perníkové chaloupce a zlé ježibabě a ježidědkovi v netradičním kabátku divadla na divadle za doprovodu veselých, hravých a neuvěřitelně chytlavých písniček se nám velice líbila. Protože nám přálo počasí a bylo "jenom jako" na jaře, vydali jsme se na zpáteční cestu pěšky. Cestou jsme všichni pozorovali podzimní přírodu a nasbírali kaštany pro zvířátka na zimu.

Dlabání dýní s rodiči

V pondělí 30. října 2023 proběhlo ve škole tradiční dlabání dýní dětí s rodiči, prarodiči a sourozenci. Jako každým rokem se všem vyddařilo vyřezat a nazdobit krásné halloweenské dýně. Nechybělo ani chutné občerstvení.

HALLOWEEN - setkávání s rodiči POZVÁNKA

 
 
 
 

HALLOWEEN

V pondělí 30. října 2023 paní učitelky pro děti připravily halloweenské dopoledne. Někteří přišli oblečení za strašidla a moooc jim to slušelo. Děti počítaly duchy, dýně, zopakovaly si halloweenskou násobilku, vyhledávaly slova, luštily tajenky a bludiště v českém a anglickém jazyce a matematice. V hudební výchově si společně všichni zazpívali interaktivně písničky s Míšou Růžičkovou a na závěr dopoledne jsme si společně ozdobili napečené cukkroví. Všem dětem se celé dopoledne dařilo a už se těšily na společné odpoledne strávené s rodiči a prarodiči při dlabání dýní.  

BESEDA s MUDr. Jaroslavem Havlíčkem

Ve středu 25. 10. 2023 proběhla v základní škole beseda s MUDr. Jaroslavem Havlíčkem. Setkání bylo zorganizováno v rámci projektu OP JAK. Byla velká škoda, že se zúčastnilo kromě pedagogů školy pouze pár rodičů a dětí. Během velice poutavé přednášky nás pan doktor seznámil zejména s 1. pomocí, vysvětlil nám, jak je důležitá prevence a dodržování bezpečnosti při sportech, jaké úrazy by se dětem mohly přihodit a jak jim předcházet. Názorně nám také ukázal poskytnutí pomoci v bezvědomí nebo pomoc při rdoušení se nějakým předmětem či jídlem. Někdy stačí pouze vteřiny a můžeme zachránit lidský život! Na závěr pan doktor odpovídal na různé dotazy. Děkujeme moc panu doktorovi za poučnou a zajímavou besedu.

 

POZVÁNKA na besedu s MUDr. J. Havlíčkem

 
 
 
 

Návštěva v knihovně

Ve středu 25. října 2023 jsme navštívili Místní knihovnu v Hodicích. Paní Kalinová si pro nás připravila poutavé vyprávění o Heleně Zmatlíkové, naší významné ilustrátorce. Od jejího narození uplynulo 100 let. Děti se dozvěděly zajímavosti z jejího života a zejména tvorby. Vzájemně předvedly a hádaly, co můžeme poznat ve tváři za náladu (radost, smutek, vztek apod.). Následně se pokusily "jako ilustrátoři" také tyto výrazy v obličeji znázornit. Potom jsme si prohlíželi různé knihy, které H. Zmatlíková ilustrovata a děti vyhledávaly v knihovně i další ilustrátory, se kterými nás seznámily. Na závěr jsme si pustili ukázku "Domeček u tří koťátek." Možná, že získané vědomosti využijí děti v naší soutěži zvídavých otázek a odpovědí ve školní družině o Heleně Zmatlíkové.

ORIGAMI - soutěž ŽABIČKY

V říjnu jsme se zapojili do soutěže o originální origami ŽABIČKY - pokoření Českého rekordu o nejvíce origami na jednom místě. Výtvory zapojených škol byly vystaveny v areálu centra AVENTIN, kdy pomocí QR kódu mohli všichni hlasovat. Moc nám pomohli rodiče a známí, kteří nám poslali svůj hlas. Sice jsme nevyhráli, ale zkusili jsme zase něco nového. 

Beseda s Policií ČR

Ve čtvrtek 19. 10. 2023 proběhla v naší škole beseda s vrchním inspektorem Krajského ředitelství Policie ČR v Jihlavě nprap. Lukášem Vondrou na téma Dítě v bezpečí a Tvoje cesta v dopravě. Děti si připomněly telefonní čísla IZS a správný postup při volaní záchranky. Rozhodovaly o tom, co děti na obrázku dělají špatně a jak se správně zachovat při kontaktu s cizími lidmi. Mluvily o bezpečnosti na sociálních sítích. Druhá část besedy se týkala dopravních značek a správném pohybu na silnicích, ať už jako chodec nebo cyklista.

Exkurze do ZD ROŠTÝN HODICE

V říjnu jsme navštívili ZD Roštýn Hodice. Prošli jsme celým areálem a prohlédli si linku na třídění brambor. Pan Karel Bartoň nám vysvětlil, jak se brambory sváží, třídí a také jsme viděli nakládání velkých pytlů na kamion. Poté jsme se vydali podívat se na telánka. Byly k vidění i červstvě narozená dvě telata. Ošetřovatelka nám ochotně vysvětlila chov i dobu, po kterou jsou v teletníku telata, než se odváží jinam. Podívali jsme se také do dílen a viděli jsme rozdíl starších a dnešních, moderních traktorů. Na závěr jsme "jsme zavítali" do kuchyně, ale svíčkovou jsme nedostali. Jenom nás paní kuchařky na rozloučenou obdarovaly čerstvou vodou.

Dětské dopravní hřiště Jihlava

Ve čtvrtek 12. 10. 2023 jsme se vydali na Dětské dopravní hřiště v Jihlavě.Výuky se zúčastnili žáci 3. a 4. ročníku. Nejprve jsme se v učebně dozvěděli, co je povinná i nepovinná výbava kola, pak jsme se seznamovali s pravidly bezpečného provozu pro cyklisty a opakovali jsme dopravní značky.Po svačině jsme prošli celé dopravní hřiště a znovu si řekli, co znamenají značky na křižovatkách a jak bezpečně jezdit. Pak nám pan učitel půjčil kola a koloběžku a šli jsme si nabyté vědomosti vyzkoušet v praxi. Na jaře nás bude čekat druhá část výuky.

Návštěva v mateřské škole

V září jsme se vydali "zavzpomínat si" na školku. Děti si společně pohrály na zahradě, na pískovišti, vyzkoušely prolézačky a zahrály si na honěnou. Různých úkrytů mezi vzrostlými stromy našly nespočet. Také jsme zjišťovali, co nového přibylo, např. domeček, koník a další.

Exkurze do firmy LEXA § KRUŽÍK

Ve čtvrtek 21. září 2023 navštívili žáci školy firmu Lexa § Kružík v Hodicích. Děti se dozvěděly, že společnost  je tradičním výrobcem sekčních garážových vrat, průmyslových vrat a bran. V doprovodu pana Ing. Libora Beneše, vedoucím výroby, pana Adama Starého, přípravářem výroby jsme společně prošli halou, kde si děti mohly vyzkoušet řezat a děrovat hliníkové konstrukce s panem Petrem Novotným. Poté jsme se vydali do garáží k nákladnímu automobilu TIR. Děti si mohly vylézt do kabiny, do zadního návěsu a také vyzkoušet, jak těžká je pneumatika. Na „památku“ si mohly děti odnést část svého výrobku – hliníkové konstrukce.

 

Zahájení školního roku

V pondělí 4. září 2023 jsme zahájili nový školní rok 2023/2024. Společně jsme se sešli všichni v jedné třídě. Slavnostní zahájení proběhlo za přítomnosti rodičů prvňáčků a hostů v podobě pana starosty Ing. Josefa Bakaje. Po slavnostním uvítání všech dětí, proslovech, předání pamětních listů a dárků prvňáčkům – Marcelce, Viktorii a Honzíkovi, se děti rozešly do svých tříd, aby si mohly společně se svojí paní učitelkou popovídat a dozvědět se ty nejdůležitější informace na začátek školního roku. Poté následovala další část, během které byli rodiče paní třídní učitelkou 1. třídy informováni o všem důležitém z hlediska organizace školy, výuky i vybavení dětí školními pomůckami. Aby se mohli na spoustu nových informací lépe soustředit, ,,vypůjčila“ si mezi tím děti - prvňáčky paní vychovatelka a provedla je po škole a ukázala jim také školní družinu. První školní den byl tradičně krátký a po deváté hodině většina dětí odešla sama nebo v doprovodu rodičů domů, aby si ještě všichni mohli užít poslední krátký den, než naplno začnou školní povinnosti. Nás těší, že po celou dobu prvního školního dne vládla ve škole pohodová atmosféra a také to, že na většině dětí byla vidět radost ze setkání se svými spolužáky, se kterými se v mnoha případech neviděli celé dva měsíce. První školní den se opravdu vydařil a všichni věříme, že i ostatní dny školního roku budou právě také takové, plné radosti, pohody a optimismu

Základní škola a Mateřská škola Hodice, příspěvková organizace

Hodice 86
589 01 Třešť

IČ: 71 01 05 21
právní forma:
   příspěvková organizace

Základní škola
   567 224 739
   skola@hodice.cz

Školní družina
   567 224 739

Mateřská škola
   567 224 729
   skolka.hodice@seznam.cz

Školní jídelna
   567 224 729

Doporučujeme
FOTOGALERIE
vstupte
edited by n.e.s.p.i.