knihovna
Základní a Mateřská škola HODICE
Vítejte!!! Právě se nacházíte na stránkách ZŠ a MŠ Hodice
Dnes je čtvrtek 2.5.2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Návštěva školní družiny v knihovně - duben

2. duben, den narození Hanse Christiana Andersena, se stal mezinárodním dnem dětské knihy. A tak se děti pohodlně uvelebily na terase u knihovny a paní Kalinová jim přečetla pohádku Císařovy nové šaty. Potrénovali jsme naši fantazii, kdy jsme nejprve vymysleli a poté malovali nové bytosti ve zvířecí říši. Úkol se zdál být těžký, ale žáci si s ním hravě poradili. Vybarvili jsme obrázek :) a nakonec si každý vyrobil záložku do knihy. Děkujeme paní Kalinové za příjemně strávené odpoledne a již se těšíme na příští setkání. 

 

Velikonoce ve školní družině

Na "modré pondělí" si odpoledne děti "vyráběly" ovečky z popcornu. 

školní družina v knihovně - FANTAZIE

Fantazie, představa, obrazotvornost nás provázely dnešním programem (ve čtvrtek 14. března 2024) v knihovně. Naši fantazii zapojujeme nejvíce při čtení knih. Ale například také při sledování pohádky beze slov, a to jsme si hned vyzkoušeli u Pata a Mata (díl Velikonoční vajíčko). Děti jim napovídali a radili, co mají dělat, aby vyřešili jejich problém. Na své fantazii můžeme pracovat a zlepšovat ji procvičováním. Každý jsme od paní Kalinové dostali náš osobní pracovní sešit, ozdobili jsme si ho a poté jsme se vrhli na první úkol - Napiš co nejvíce zvířecích druhů. Všichni byli nápadití a zvířátek vymysleli hodně. Nyní budeme fantazii prohlubovat při každé návštěvě knihovny. Za odměnu a pro relaxaci si žáci ještě ozdobili obrázky pískováním. Při pískování obrázků zapojujeme taky naši fantazii. Děkujeme a těšíme se na příště.

 

KARNEVAL ve školní družině

Ve čtvrtek 22. února se konal karneval. Kromě několika princezen nás navštívila také reportérka Eliška s kameramanem Honzíkem, umělecký malíř Jan R. a živé domino Sylva:) Soutěžili jsme, tančili a mezi jednotlivými hrami se děti občerstvily dobrotami. Téměř všichni si připravili pěkné kostýmy, a protože bylo těžké vybrat ten nej, malou pozornost dostal každý. Užili jsme si prima odpoledne. 

ŠD v místní knihovně v únoru

Dnes, 29. února 2024, si děti prohlédly spoustu krásných knih - encyklopedií, dozvěděly se, co to encyklopedie jsou a že se v nich dočtou nové a zajímavé informace. Na výběr měly knihy o krásných místech České republiky, o zvířatech, o lidském těle, o životě v oceánech a jiné. Také se seznámily s nejrozsáhlejší internetovou encyklopedií - Wikipedií. Hra se slovy trochu potrápila mladší žáky, ale nakonec to zvládli a všichni jsme se pobavili. Za odměnu si ještě každý ozdobil obrázek pískováním. Děkujeme paní Kalinové za odpoledne plné informací. 

LEDEN ve školní družině

V lednu nás provázelo krásné zimní mrazivé počasí, proto jsme téměř každý den vyrazili na vycházku za obec. Markétka Pátková nás učila poznávat stopy zvířátek ve sněhu :) Hrajeme nové hry, které jsme dostali od Ježíška a také za účast v Recyklohraní. V dramaťáčku jsme si připravili loutky a rozdělili si role k pohádce Jak zvířátka postavila sněhuláka. Vypracovali jsme další osvětový úkol do Recyklohraní s názvem Dejme do pohybu nepotřebné elektro a baterie, během kterého se žáci seznámili s tím, kam odevzdávat již nepotřebné elektrospotřebiče a baterie. Na konci prvního pololetí skončila soutěž o Heleně Zmatlíkové. Body byly sečteny a ti nejpilnější účastníci byli odměněni. Děkuji všem, kteří aktivně odpovídali na otázky a v druhém pololetí se můžete těšit na novou soutěž. 

družina v knihovně v lednu 2024

Posadit se, pěkně se uvelebit a zaposlouchat se do pohádky Človíčkova dobrodružství - kapitoly Jak se poprvé probudil, takový byl začátek dnešní návštěvy v knihovně. Téma znělo Zima a mráz, a proto se i encyklopedický pořad Ty Brďo! zabýval zimou, zvířátky v zimě, jak můžeme zvířátkům v zimě pomoci, zimními sporty a mrazem. V návaznosti na informace z tohoto dílu následoval kvíz, za který si všichni zasloužili krásné tetování. A potom už se děti proměnily v malíře a jako mráz malovaly na okna knihovny krásné květiny. Děkujeme paní Kalinové za opět pěkně strávené odpoledne a již se těšíme na příště. 

prosinec v družině

Nadešel čas Adventu. Ve škole jsme ozdobili stromeček, aby i k nám přišel Ježíšek, také jsme si vyrobili malé vánoční stromečky, záložky do knížek a sněžítka. Ve čtenářském klubíku si žáci zpracovali Lapbook o Adventu a moc se jim povedl. V dramatické výchově jsme hráli pantomimu s vánoční tematikou, Kimovy hry, židličkovanou a jiné. 

školní družina v knihovně - prosinec

Dnes odpoledne 6. prosince 2023 čekal děti v Místní knihovně netradiční program plný soutěží. Žáci se rozdělili do družstev Krtků a Knih a ze všech sil se snažili nasbírat co nejvíce bodů a zvítězit. Kdo zná dobře svou obec, jistě neměl velký problém zodpovědět otázky v kvízu o Hodicích. Potom přišla zapeklitá soutěž, kdo pojmenuje nejvíce obrázků na jedno nadechnutí. Úkol se zdál být lehký, ale brzy jsme zjistili, že není. Napsat kolik obrázku si všichni zapamatovali bylo dalším soubojem. A hurá na pexeso a nasbírat v družstvu co nejvíce stejných dvojic. Dalším velice pěkným úkolem bylo dodržet pokyn - například mít na koberci 6 nohou, 4 ruce a 1 hlavu, nebo jenom 2 nohy, 3 ruce v rámci družstva :) Na závěr proběhl souboj ve hře Tipni si! Děkujeme paní Kalinové za zábavné odpoledne a gratulujeme týmu Krtků k jejich zaslouženému vítězství. 

listopad v dužině

V listopadu jsme se ve čtenářském klubíku věnovali svatému Martinovi, v dramatické výchově jsme hráli loutkové divadlo a pohádku O Budulínkovi, užívali jsme si prvního sněhu a slunečných dnů, chystali jsme se na příchod čertů, vyrobili jsme andílky, namalovali jsme velké vánoční kouličky, které ozdobily strom na zdi v družině a také jsme splnili úkol do Recyklohraní s názvem Malý průvodce světem plastových obalů, během něhož jsme si zopakovali jak třídíme odpady. 

PODĚKOVÁNÍ za splněné úkoly ve školním roce 2023-2024

 
 
 
 

ŘÍJEN VE ŠKOLNÍ DRUŽINĚ

V říjnu proběhla v nákupním centru Aventin soutěž a sešlo se na ní celkem 20861origami žabiček, což je nový český rekord v počtu origami žabek na jednom místě. S počtem 101 žabiček jsme se stali součástí tohoto rekordu a zápisu do České knihy rekordů ????. Věnovali jsme se také dalšímu úkolu do soutěže v Recyklohraní s názvem Po stopách Plýtváka šatního, během kterého jsme se seznámili s tím, jak si oblečení pořizovat a využívat ho udržitelným způsobem. Druhou polovinou měsíce nás provázel Halloween, seznámení s tímto svátkem, plnění zajímavých úkolů a také připomenutí si Dušiček. Ve čtenářském klubíku jsme se mimo jiné věnovali Dni stromů. 

Návštěva v Místní knihovně

Co je knihovna? A k čemu slouží? Jaké další věci, kromě knih, v knihovně najdeme? Podle čeho se knihy třídí a řadí? Takové otázky dostávali žáci na dnešní návštěvě. Poslechli jsme si audio knihu Princ Mamánek a dětem se tento způsob četby zalíbil. Dozvěděli jsme se velkou říjnovou novinku - v místní knihovně je spuštěno půjčování e-knih. Paní Kalinová dětem vysvětlila, jak si knihu mohou vypůjčit, a co vše je zapotřebí, aby si takovou e-knihu mohly přečíst třeba při cestování autem. Velice nás potěšilo, že jsme dnes mohli ztvárnit nové logo knihovny, které je opravdu vydařené a žákům se labutě také moc povedli. Děkujeme paní Kalinové za velice obohacující odpoledne. 

ZÁŘÍ ve školní družině

Díky krásnému počasí trávíme každý den venku na školním hřišti, na návsi, na fotbalovém hřišti a také na vycházkách. Věnovali jsme se ale i "zdravovědě", čteme knihu O pejskovi a kočičce a k pohádce Jak si pejsek s kočičkou dělali k svátku dort jsme vyrobili domeček pro pejska a kočičku. Ve čtenářském klubíku jsme získávali informace o mořských želvách, které jsme si potom zpracovali do flipbooku. A protože již začínáme sbírat kaštany pro budoucí tvoření, povídali jsme si i o kaštanech  a o tom, které jsou jedlé a které sbíráme pro zvěř. 

Základní škola a Mateřská škola Hodice, příspěvková organizace

Hodice 86
589 01 Třešť

IČ: 71 01 05 21
právní forma:
   příspěvková organizace

Základní škola
   567 224 739
   skola@hodice.cz

Školní družina
   567 224 739

Mateřská škola
   567 224 729
   skolka.hodice@seznam.cz

Školní jídelna
   567 224 729

Doporučujeme
FOTOGALERIE
vstupte
edited by n.e.s.p.i.